Materialen voor wasbare luiers

 

Wasbare luiers en overbroekjes bestaan tegenvoordig in vele materialen. Hieronder een overzicht met de kenmerken per materiaal.

Katoen

Katoen is uiteraard het meest bekende materiaal. De luierdoeken van vroeger bestonden ook uit katoen. Toch wordt katoen ook nog veel gebruikt in moderne wasbare luiers.

De absorptie is afhankelijk van het type luier en de dikte. Zo zijn bijvoorbeeld strikluiers tamelijk dun en zal er al snel een inlegger nodig zijn voor absorptie, maar er bestaan ook voorgevormde luiers waarvan de absorptie heel goed is.

Voor de teelt van katoen worden vaak pesticiden en kunstmest gebruikt, waardoor het dus niet zo milieuvriendelijk is. Kiiest u echter voor Organisch Katoen (of Biokatoen) dan kunt u er WEL van uitgaan dat dit op milieuvriendelijke wijze geteeld is. Er bestaan keurmerken die garanderen dat het katoen op milievriendelijke wijze geteeld is. Een voorbeeld is het Öko-Tex 100 label.

Bamboe

Bamboe is zacht, ook na vele wasbeurten en het absorbeert heel goed (beter dan katoen). Het duur wel ook langer om te drogen. Bamboe werkt op natuurlijke wijze anti-bacterieel en anti-schimmel. Bamboe wordt tegenwoordig voor vele types luiers toegepast.

Bamboe kweekt snel en op natuurlijke wijze. Zonder meststoffen of pesticiden, zonder de bodem leeg te roven. Bamboeplanten hebben weinig water nodig om te groeien en nemen bovendien ook CO2 uit de lucht op.

Hennep

Er bestaan ook herbruikbare luiers van hennep. Hennep is zeer duurzaam. Hennep absorbeert goed, maar droogt traag. Hennep wordt wat harder na verloop van tijd. In verhouding tot zijn dikte, absorbeert hennep heel veel. Om de nadelige eigenschappen te compenseren (traag drogen, hard worden), wordt in een stof hennep vaak gecombineerd met een ander materiaal, zoals katoen (bijvoorbeeld 50% katoen, 50% hennep)

Hennep wordt op milieuvriendelijke wijze geteelt. Het groeit snel, wordt zonder pesticiden geteeld.

Kunstvezels (microfiber)

Vaak worden natuurlijke materialen als bamboe of katoen gemengd met een kunstvezel, vooral om de luiers sneller te laten drogen en om ze sterker en vormvaster te maken. De kunstvezels zijn dan verweven in de kern van de luier en komen niet in aanraking met de billetjes.

Ook bestaan er luiers waarvan de hele absorberende kern bestaat uit microfiber. Tegen de billetjes dan een ander materiaal, bijvoorbeeld fleece. (microfiber mag niet rechtstreeks in aanraking komen met de billetjes. Er bestaan ook inleggers van microfiber, deze zijn prima geschikt om in de pocket van een luier te schuiven, maar leg ze dus niet rechtstreeks tegen de billetjes). Deze luiers absorberen goed.

Fleece

Fleece wordt niet gebruikt als absorberend materiaal, maar wel als voering tegen de billetjes. Fleece heeft de eigenschap snel vocht door te laten, zodat de billetjes droger blijven dan bij bijvoorbeeld katoen of bamboe.

Ook bestaan er fleece-inlegdoekjes die u kunt gebruiken in bijvoorbeeld katoenen of bamboe luiers. Dit is met name fijn als uw baby last krijgt van geïrriteerde billetjes door een hele nacht in een vochtige luier te liggen. Maar let op: babys met een gevoelige huid reageren soms juist niet goed op fleece. (Voor heel gevoelige billetje bestaan er ook dunne inleggers van zijde)

PUL

PUL of Polyurethane Laminated wordt vaak gebruikt voor de waterdichte laag van luiers of voor de waterdichte overbroekjes. Bij de productie wordt een waterdichte film Polyurethaan aangebracht op polyester. PUL heeft als eigenschap dat het waterdicht is, maar toch ademend. Dit is erg belangrijk voor het klimaat in de luier.

TPU

TPU of Thermoplastic Polyurethane is gelijkaardig aan PUL, maar de manier van aanbrengen van de waterdichte film is iets anders. Net als PUL is het waterdicht en ademend. Een ander verschil is, dat het productieproces iets milieuvriendelijker is dan dat van PUL. Het voelt iets zachter en flexibeler aan dan PUL.

Wol

Er bestaan ook overbroekjes van wol. Dit klinkt in eerste instantie misschien vreemd, u vraagt zich af: is wol waterdicht dan? Het antwoord is: ja, mits ze behandeld zijn met lanoline! Ze moeten regelmatig behandeld worden met lanoline (ook een natuurlijk product) om ze waterdicht te maken. Door het wassen vervilten de broekjes, zodat ze nog beter waterdicht worden. Een voordeel van wol is, dat het een milieuvriendelijk, natuurlijk materiaal is. Het is warm in de winter en koel in de zomer.

LUIERCONSULTEN (GRATIS)

  • zie je door de (luier)bomen het bos niet meer?
  • wil je eens wasbare luiers in het echt zien en voelen?
  • wil je eens zien of het iets voor jullie is?
  • wil je gewoon graag meer informatie?

Schrijf je dan in voor een
GRATIS EN VRIJBLIJVEND LUIERCONSULT

Klik op één van onderstaande data om vast te leggen:

  •  

al deze consulten vinden plaats:
Tapuitstraat 9
8540 Deerlijk

* momenteel doen we een consult slechts met één "bubbel" tegelijk

© 2014 - 2024 Spulletjes voor Spruitjes | Stoffwindelspot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel