Mogelijke problemen oplossen

 

Hieronder worden de meest voorkomende problemen bij wasbare luiers besproken. Heeft u nog een ander probleem, of lukt het toch allemaal niet, aarzel dan niet contact op te nemen met Spulletjes voor Spruitjes. Dan bekijken we samen hoe we het kunnen oplossen.

  • De luiers lekken
  • De luiers stinken
  • Vlekken in de luiers
  • Pluisjes in de klittenband (velcro)
  • Kleding past niet door dikke luiers
  • De billetjes zijn rood

De luiers lekken

Het meest voorkomende probleem bij wasbare luiers. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst volgende:

  • Is de luier helemaal verzadigd en doornat? Dan moet u misschien de luiers wat eerder vervangen. s Nachts gaat dat natuurlijk niet altijd, dan is het misschien tijd voor meer absorptie in de vorm van een extra absorberende inlegger.
  • Sluit de luier en eventueel overbroekje overal mooi aan aan de beentjes en aan de taille? Indien dit niet het geval is, moet u een kleinere maat proberen of de luier een maatje kleiner zetten.
  • Zit het overbroekje niet te strak? Ook een te strak overbroekje kan lekken tot gevolg hebben: als de natte luier tegen de randen van het overbroekje drukt, kan de nattigheid erdoor gedrukt worden. Probeer een iets groter overbroekje.
  • Zit de kleding (body of rompertje) niet te strak? Evenals een te strak overbroekje, kan ook te strakke kleding lekken ten gevolge van doordrukken van nattigheid hebben.
  • Als het overbroekje door de stof heen lekt, of een pocket luier of all-in-one geeft natte doordrukplekken door de stof heen, kunt u proberen ze een keer in de droger te doen op warme temperatuur. Soms smelten de gaatjes in de PUL dan weer dicht. LET OP: doe dit alléén als u zeker weet dat de nattigheid door de stof heen gaat! Doe anders overbroekjes of pocket luiers of all-in-ones nooit op warme temperatuur in de droger. (Overbroekjes helemaal niet in de droger, pockets en AIOs eventueel wel op lage temperatuur).
  • Het kan ook zijn dat het overbroekje aan de naden lekt: Na verloop van tijd kunnen de overbroekjes hun waterdichtheid verliezen aan de naden. Dit kan hersteld worden middels lanoline: Breng de lanoline met een doekje aan op de naad en verwarm het vervolgens met een haardroger.

Is dit allemaal in orde, en is de luier zeker niet verzadigd, maar heeft u toch een lek, dan moet u denken aan ophoping van kalk-of zeepresten in de luier. Een belangrijke indicator voor dit fenomeen is ook dat de luiers stinken als ze net uit de wasmachine of droger komen, of als er net geplast is in een schone luier. Om deze ophopingen te verwijderen, kunt u de luiers strippen.

  • Er zijn vele methodes om te strippen in omloop (en op het internet te vinden). Wij zijn nog even op zoek naar de meest EFFECTIEVE methode die NIET schadelijk is voor je luiers en waarbij GEEN stoffen worden gebruikt die de gezonheid mogelijk schaden....

Strippen zou niet vaak nodig moeten zijn. Neem daarom uw was-procedure eens onder de loep: gebruikt u wel genoeg water? Of gebruikt u niet te veel of te weinig wasmiddel? Bekijk ook onze informatie over wassen eens.

De luiers stinken

Het is NORMAAL dat een luier met ontlasting erin stinkt. Het is ook niet abnormaal als een luier die uw kind de hele nacht aangehad heeft, stinkt naar ammoniak. Het is ook normaal dat vuile luiers in een luieremmer stinken als de deksel opgelicht wordt.

Het is NIET NORMAAL als een luier die uit de wasmachine of droger komt, stinkt. Het is ook niet normaal als een schone luier waar net in geplast is, stinkt. Het is ook niet normaal als luiers muf ruiken. Al deze dingen kunnen verschillende oorzaken hebben:

De luiers ruiken muf:
Zorg er altijd voor dat de luiers goed droog zijn als u ze in de kast legt of opvouwt. Laat vuile luiers niet langer dan 2 a 3 dagen liggen alvorens u ze wast. En laat ze niet te lang nat in de wasmachine zitten als ze gewassen zijn. Ruiken ze toch muf, dan kan eens wassen op 60°C, gevolgd door laten drogen in de zon wonderen doen. Voeg eventueel een paar druppels tea-tree olie toe aan uw wasmiddel. Dit werkt desinfecterend. (Doe dit niet te vaak want te veel olie is niet goed voor de absorptie van de luiers).

De luiers stinken als ze net uit de wasmachine of droger komen:
Dit wordt meestal veroorzaakt door zeepresten die achtergebleven zijn in de luiers. Een oplossing kan dan zijn om de luiers een keer te strippen, zoals hierboven bij de luiers lekken beschreven.

Strippen zou niet vaak nodig moeten zijn. Neem daarom uw was-procedure eens onder de loep: gebruikt u wel genoeg water? Of gebruikt u niet te veel of te weinig wasmiddel? (Of te weinig in geval van kunstvezel-luiers?) Bekijk ook onze informatie over wassen eens.

De luiers stinken als er in een schone luier net geplast is:
Dit wordt meestal veroorzaakt door kalkresten die achtergebleven zijn in de luiers. Een oplossing kan dan zijn om de luiers een keer te strippen, zoals hierboven bij de luiers lekken beschreven.

Strippen zou niet vaak nodig moeten zijn. Neem daarom uw was-procedure eens onder de loep: gebruikt u wel genoeg water? Of gebruikt u niet te veel of te weinig wasmiddel? Bekijk ook onze informatie over wassen eens.

Vlekken in de luiers

Ondanks goed spoelen en wassen kunnen er soms toch vlekken achterblijven. Op zich kan dit geen kwaad, de luiers zullen toch wel schoon zijn en dit verhindert de werking van de luier niet, maar het kan zijn dat u dat minder mooi vindt. In dat geval kunt u volgende methodes gebruiken:

  • Hang de gewassen, natte luiers te drogen in de zon! De beste en meest natuurlijke methode, bovendien heeft de zon nog een antibacteriële werking ook.
  • Met een beetje ossengal zeep: breng het op de vlek aan en laat even inwerken voordat u de luier in de wasmachine doet. (test dit wel eerst even op een klein plekje van de luier! Gebruik hiervan is altijd op eigen risico!).
  • Gebruik zeker GEEN bleekmiddelen, dit kan de luiers schaden.
  • Vermijd billencrèmes! Dit geeft vlekken en vermindert de absorptie. Indien u dit toch wil gebruiken, gebruik dan zeker een inlegvel. Nog beter is het om koudgeperste KOKOSOLIE (kokosvet) te gebruiken als billencrème. Dit schaadt de luiers niet, gaat er gemakkelijk uit in de was en is fantastisch voor babys billetjes.Het heeft een natuurlijke antibacteriële werking en werkt heel goed bij luieruitslag en helpt de huid te helen.

Pluisjes in de klittenband (velcro)

Zorg ervoor dat de klittenband gesloten is voor u de luiers of overbroekjes in de was doet. Veel luiers hebben wasstrips, waartegen de klittenband gesloten kan worden. Zijn deze niet aanwezig, sluit dan gewoon de klittenband.

Doe de klittenband bij voorkeur pas weer open als de luiers of overbroekjes droog zijn. Openen als de klittenband nog nat is, kan snellere slijtage veroorzaken.

Toch vergeten te sluiten en dus toch pluisjes in de klittenband? Deze zijn er dan het gemakkelijkst uit te halen met behulp van een luizenkammetje.

Kleding past niet door dikke luiers

Wasbare luiers zijn in het algemeen wat volumineuzer dan wegwerp luiers. Het kan dus inderdaad zijn dat kleding, die de juiste maat zou moeten zijn, toch niet past, met name broekjes en rompertjes of bodys. De eenvoudigste oplossing: neem broejes en bodys gewoon een maatje groten.

De billetjes zijn rood

We zijn geen dokter, dus bij aanhoudende irritatie of roodheid, of als uw kindje er veel last van heeft, raden we aan een arts te raadplegen. Volgende dingen kunnen echter soms helpen (baat het niet, het schaadt ook niet):

  • Gebruik een tijdje dunne fleece-inleggers in plaats van biologisch afbreekbare inlegvelletjes. Fleece voert het vocht goed af. Als de roodheid komt door te veel vocht tegen de bileltjes, kan dit een oplossing zijn.
  • Gebruik als billencrème koudgeperste kokosolie (kokosvet). Dit werkt helend en antibacterieel en kan nooit kwaad voor de luiers (het wast er gemakkelijk uit).

LUIERCONSULTEN (GRATIS)

  • zie je door de (luier)bomen het bos niet meer?
  • wil je eens wasbare luiers in het echt zien en voelen?
  • wil je eens zien of het iets voor jullie is?
  • wil je gewoon graag meer informatie?

Schrijf je dan in voor een
GRATIS EN VRIJBLIJVEND LUIERCONSULT

Klik op één van onderstaande data om vast te leggen:

  •  

al deze consulten vinden plaats:
Tapuitstraat 9
8540 Deerlijk

* momenteel doen we een consult slechts met één "bubbel" tegelijk

© 2014 - 2024 Spulletjes voor Spruitjes | Stoffwindelspot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel