Verschillende types wasbare luiers

 

Tegenwoordig bestaan er heel veel verschillende soorten herbruikbare luiers. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, geven we hieronder een overzicht van de belangrijkste types, subcategorieën en hun kenmerken.

We onderscheiden 3 hoofd-types:

  • All-in-one (AIO)
  • Snap-in-one (SIO)
  • Pocket
  • Tweedelig systeem

Bijna alle types zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina over materialen.

All-In-One

Gebruik

De all-in-one luier is, de naam zegt het al, een alles-in-één-luier. Een absorberend deel aan de binnenzijde en een waterdichte laag aan de buitenzijde. In gebruik lijken deze het meest op een wegwerp-luier. U heeft enkel deze luier nodig en eventueel een inlegvelletje om ontlasting op te vangen. De luier sluit op dezelfde wijze als een wegwerp, maar dan met klittenband (velcro) of drukknopen.

Deze luiers zijn erg praktisch voor bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf, of voor mensen die occasioneel eens op je kindje passen en niet gewend zijn aan wasbare luiers. U kunt er niet veel fout aan doen, het zit altijd goed.

Absorptie

Alle wasbare luiers hebben tegenwoordig een goede absorptie. De meeste all-in-ones zijn echter minder geschikt voor s nachts, tenzij ze nog aangevuld worden met een extra absorberende inlegger.

Materiaal

All-in-ones kunnen uit verschillende materialen bestaan, bijvoorbeeld katoen of kunstvezel.

Maat

Er bestaan all-in-ones die van geboorte tot potje meegaan. Dit zijn de zogenaamde one-size luiers. Ze kunnen in het algemeen op maat gezet worden door middel van rijen drukknoopjes aan de voorzijde. Aan de taille sluiten ze met klittenband of drukknoopjes.

Tevens bestaan er all-in-ones met meerdere maten. Voordeel hiervan is dat een kleine baby niet met een hele dikke luier zit. De luier zal ook altijd goed passen, omdat de maat specifiek is aangepast aan een bepaalde gewichtsgroep. Nadeel is dat u meerdere maten moet kopen. Meestal zijn 2 of 3 maten voldoende om de hele luierperiode mee door te komen.

Snap-In-One

Gebruik

De snap-in-one luier bestaat uit een waterdicht overbroekje met inleggers die hier met drukknopen ingeklikt kunnen worden of met klittenband in geplakt kunnen worden. Bij een verschoning worden (als de inleggers enkel nat zijn) alleen de inleggers vervangen. Het overbroekje kan een aantal keer hergebruikt worden. Zo heeft u veel minder overbroekjes dan inleggers nodig, terwijl het aandoen van een dergelijke luier kinderspel is. Ook voor een oppas is dit een gemakkelijk systeem. Eenmaal overbroekje en inleggers aan elkaar geklikt zijn, is het aandoen van deze luier net zo gemakkelijk als een all-in-one of wegwerp-luier.

Absorptie

Zeer fijne luiersz voor overdag, omdat ze in het algemeen tamelijk "slank" zijn, niet zo"n dik pakket aan de billetjes geven. Absorptie kan naar behoefte worden toegevoegd, voor een gemiddelde plasser zijn deze luiers (eventueel met extra inlegger) ook geschikt voor 's nachts.

Materiaal

Ook deze luiers kunnen uit verschillende materialen bestaan, bijvoorbeeld bamboe of hennep.

Maat

De meeste snap-in-ones zijn "onesize", wat wil zeggen dat ze in principe van geboorte tot potje meegaan. Ze kunnen in het algemeen op maat gezet worden door middel van rijen drukknoopjes aan de voorzijde. Aan de taille sluiten ze met klittenband of drukknoopjes.

Tevens bestaan er snap-in-ones met meerdere maten. Voordeel hiervan is dat een kleine baby niet met een hele dikke luier zit. De luier zal ook altijd goed passen, omdat de maat specifiek is aangepast aan een bepaalde gewichtsgroep. Nadeel is dat u meerdere maten moet kopen. Meestal zijn 2 of 3 maten voldoende om de hele luierperiode mee door te komen.

Pocket-luier

Gebruik

De pocket-luier is bijna hetzelfde in gebruik als de all-in-one. De pocket-luier bestaat uit een waterdichte buitenstof en een zachte binnenvoering. Tussen deze lagen is een opening voorzien, waarin een absorberende inlegger wordt geschoven. Op de voering kan eventueel een inlegvel gelegd worden om de ontlasting op te vangen. De luier sluit meestal met drukknoopjes, soms met klittenband (velcro).

Ook deze luiers zijn erg praktisch voor bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf, bij opa en oma, voor papas en andere verzorgenden. U kunt er van tevoren al een absorberende inlegger insteken, dan werkt het voor de andere verzorgenden net zo gemakkelijk als een all-in-one-luier.

Absorptie

De pocketluier is erg flexibel in absorptie, omdat u er naar keuze één, of meerdere inleggers in kunt doen, of kunt kiezen voor dunnere of juist dikkere inleggers. Verschillende merken inleggers zijn te combineren met verschillende merken luiers. Hierin kunt u dus zelf wisselen en kiezen.

Materiaal

De binnenvoering kan uit verschillende materialen bestaan. Zo zijn er pocket-luiers met een fleece-voering, maar ook met een bamboe-voering.

Maat

De meeste pocket-luiers kunnen van geboorte tot potje meegaan en u heeft hiervan dus maar één maat nodig voor de hele luierperiode. Ze kunnen op maat gezet worden door middel van rijen drukknoopjes aan de voorzijde of door het inkorten of verlengen van de elastiek aan beentjes en taille. Aan de taille sluiten pocket-luiers meestal met drukknoopjes, soms met klittenband.

Tevens bestaan er pocket-luiers met meerdere maten. Voordeel hiervan is dat een kleine baby niet met een hele dikke luier zit. De luier zal ook altijd goed passen, omdat de maat specifiek is aangepast aan een bepaalde gewichtsgroep. Nadeel is dat u meerdere maten moet kopen. Meestal zijn 2 of 3 maten voldoende om de hele luierperiode mee door te komen.

Tweedelig systeem

Gebruik

Een wasbare luier van het type tweedelig systeem, bestaat uit twee afzonderlijke delen:

  • Een absorberend deel (waarvan meerdere sub-varianten bestaan)
  • Een waterdicht (ademend) overbroekje.

Het absorberende deel (waarover later meer) wordt in het overbroekje gelegd. Het geheel wordt onder babys billetjes geschoven. Afhankelijk van het type absorberend deel, wordt eerst dit deel gesloten en vervolgens het overbroekje, of worden ze samen gesloten. Ook hier kan een inlegvelletje gebruikt worden om de ontlasting op te vangen.

Voor het absorberende deel kunnen we volgende varianten onderscheiden (tevens gerangschikt (gemiddeld) van duurder naar goedkoper):

  • Voorgevormde luier: Dit is een absorberende luier, met dezelfde vorm als een wegwerp-luier, die aan de voorzijde wordt gesloten met klittenband (velcro) of drukknoopjes.
  • Half-voorgevormde luier: Deze luier heeft wel elastiek langs de beentjes om lekkage te voorkomen en is ergonomisch gevormd. Deze wordt in het overbroekje gelegd of eraan bevestigd met drukknoopjes. Omdat deze luier op zichzelf niet wordt gesloten, maar wordt meegesloten met het overbroekje, valt deze slanker uit: Er zit geen dubbele stof aan de voorzijde (waar voorgevormde luiers dat wel hebben, omdat ze daar over elkaar gesloten worden)
  • Strikluier: Dit is een relatief dunne, maar zeer soepele luier die rond babys billetjes wordt gevouwen en met striklintjes gesloten. Hij heeft een dusdanige vorm, dat hij bij elk type baby (mollig of slank, lang of klein) en bij elk gewicht goed past. Hij sluit mooi aan rond beentjes en taille. Bij deze luiers is wel al snel een extra inlegger nodig, omdat de luier zelf relatief dun is. Toch blijft dit daarmee een luier met zeer slanke pasvorm. Het strikken van de luier lijkt op het eerste zicht moeilijk, maar met een beetje oefening lukt dit bij iedereen.
  • Vouwdoeken en/of prefolds: Dit kunnen gewoon doeken zijn die worden gevouwen, zodat meerdere lagen absorberend materiaal op elkaar liggen. (bijvoorbeeld hydrofielluiers of moltondoeken). Bij de zogenaamde prefolds zijn er al een aantal lagen aan elkaar genaaid, zodat bij vouwen nog meer lagen boven elkaar ontstaan (tot wel 16 lagen). De doeken en prefolds worden los in het overbroekje gelegd. Het is dan ook belangrijk dat het overbroekje goed past. Dit is een zeer budgetvriendelijk systeem. Doordat de doeken en prefolds los in het overbroekje liggen kan het wel vaker voorkomen dat er wat ontlasting komt aan de binnenzijde van het overbroekje en deze dus wat vaker in de was zal moeten.

Absorptie

Omdat er verschillende sub-systemen bestaan voor het absorberende deel van de luier, zal de mate van absorptie ook verschillen:

  • Voorgevormde luier: Absorptie is uiteraard ook nog enigszinds afhankelijk van het materiaal waaruit de luier gemaakt is, maar in het algemeen zijn dit zeer goed absorberende luiers. Absorptie kan nog gemakkelijk verhoogd worden door een extra absorberende inlegger te gebruiken. In het algemeen zijn dit soort luier prima geschikt voor de nacht.
  • Half-voorgevormde luier: Absorptie is uiteraard ook nog enigszinds afhankelijk van het materiaal waaruit de luier gemaakt is, maar in het algemeen zijn dit zeer goed absorberende luiers. Absorptie kan nog gemakkelijk verhoogd worden door een extra absorberende inlegger te gebruiken.
  • Strikluier: De strikluier zelf heeft een beperkt absorptievermogen. Voldoende voor een pasgeboren kindje, maar daarna zal al snel een inlegger nodig zijn. Hiermee bent u vervolgens wel zeer flexibel. Vele soorten inleggers passen in een strikluier, van doeken tot voorgevormde inleggers in meerdere lagen.
  • Vouwdoeken of prefolds: Absorptie is zeer afhankelijk van de gebruikte doek of prefold. Zo kunt u gewone hydrofiel-doeken vouwen. Deze zijn niet zo dik, maar ook minder absorberend. Ook bestaan er bamboe prefolds, waarmee u wel 9 lagen bamboe op elkaar heeft, zeer absorberend, of (bio)katoenen prefolds met tot 16 lagen boven elkaar gevouwen. Dus ook weer zeer flexibel in absorptie. Bij dit type luier is er wel meer kans dat er ontlasting aan het overbroekje komt en dat deze dus vaker in de was zal moeten.

Materiaal

Bij luiers uit het tweedelig systeem, bestaat het overbroekje altijd uit een waterdichte, ademende stof. Overbroekjes van verschillende merken zijn te combineren met luiers van verschillende merken. Er bestaat dus een grote uitwisselbaarheid binnen het tweedelig systeem.

De absorberende luier kan bestaat uit allerlei materialen. De meest gebruikte materialen zijn bamboe, katoen en hennep. Soms worden deze materialen gecombineerd, of wordt één van deze materialen gecombineerd met een kunststof. Dit wordt dan gedaan om de duurzaamheid te vergroten en de vormvastheid te verbeteren. Deze kunststof zit overigens niet tegen babys huidje, maar is ingeweven in de kern van de luier.

Maat

Voor zowel overbroekjes als absorberende luiers geldt dat nagenoeg alle types verkrijgbaar zijn in twee varianten voor wat betreft de maat:

  • Een variant die past van geboorte tot potje, de zogenaamde one-size. Hierbij heb je dus maar één maat nodig gedurende de hele luierperiode.
  • Een variant met meerdere maten. Voordeel hiervan is dat een kleine baby niet met een hele dikke luier zit. De luier zal ook altijd goed passen, omdat de maat specifiek is aangepast aan een bepaalde gewichtsgroep. Nadeel is dat u meerdere maten moet kopen. Meestal zijn 2 of 3 maten voldoende om de hele luierperiode mee door te komen.

De strikluier bestaat maar in 1 maat, die past van geboorte tot potje. Vouwdoeken kunnen groter en kleiner gevouwen worden, maar er bestaan ook doeken in verschillende afmetingen.

Het is ook mogelijk om een one-size overbroekje te combineren met een luier met verschillende maten of andersom.

LUIERCONSULTEN (GRATIS)

  • zie je door de (luier)bomen het bos niet meer?
  • wil je eens wasbare luiers in het echt zien en voelen?
  • wil je eens zien of het iets voor jullie is?
  • wil je gewoon graag meer informatie?

Schrijf je dan in voor een
GRATIS EN VRIJBLIJVEND LUIERCONSULT

Klik op één van onderstaande data om vast te leggen:

  •  

al deze consulten vinden plaats:
Tapuitstraat 9
8540 Deerlijk

* momenteel doen we een consult slechts met één "bubbel" tegelijk

© 2014 - 2024 Spulletjes voor Spruitjes | Stoffwindelspot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel